
Polifenolok, aminosavak, szénhidrátok, ásványi anyagok és koffein. Gondoltad volna, hogy a teáról, annak összetevőiről van szó?
A Camelia sinensis, vagyis a tea növényünk levelei leforrázva nemcsak finom italt ad, még hasznos fito-vegyületekkel is tele van!
Manapság már csokiban, süteményben és egy matcha lattében is szembejön velünk a zöld tea! Azt gondolom, hogy a tradícionális japán tea-különlegesség, a matcha por (avagy porított zöld tea) sem lett volna ennyire sikeres, ha nem társul hozzá az a plussz ismeretanyag, amit az elmúlt évek kutatásai tettek hozzá.
Nézzük röviden, milyen pluszt kapunk a zöld teánk kortyolgatásával:
Antioxidáns. A zöld tea polifenol és katekin (katechin) tartalma antioxidáns hatású, ami a szabadgyökök leküzdésében segít, ez pedig a belső gyulladások, az oxidatív sejtöregedés, akár a rákos sejtek „ellenszere” is lehet!
Segít a fogyásban. Több kutatás is kimutatta már, hogy a katekin-koffein kombó nagyobb mértékben segít a zsírok lebontásában, mintha csak koffeint fogyasztanánk. A kutatások eredményei szerint, akik zöld teát ittak, kicsivel többet fogytak és tartósabb volt a fogyás. Természetesen ezt csupán tekintsük pusztán kellemes „mellékhatásnak”, a teafogyasztás bár elnyújtott hatású élénkítést okoz, mégiscsak koffein, amit mértékkel fogyasszunk!
Segít a szájhigiéniát megőrizni. A zöld tea hatóanyagai segítenek a szájban a baktériumok elszaporodását kordában tartani, így a rossz lehelet ellen hat.
Vizsgálatok kimutatták, hogy jótékonyan hat a koleszterinszint csökkentésére, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti, míg az agyi ingerület-átvitelre pozitívan hat, ezért a memória/demencia problémáknál segíthet.
Koffein tartalma a hozzá társuló teinnek miatt lassabb felszívódású, nem „üt” úgy, mint egy kávé, de hosszabb élénkítő hatása van és szervezetünket sem terheli annyira meg, mint a kávé mellékvesénkre ható adrenalin lökete.
Fontos tudni, hogy a zöld teánál a „forrázásához” jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz javasolt (60-80 °C) és kevesebb áztatási idő szükséges, különben a kapott ital íze kesernyés lesz. A legjobb módszer, ha a felforralt vizet hagyod 2-3 percet visszahűlni, mielőtt a tealevelekre öntenéd.
Nálunk 6 féle zöld teát találtok, kóstoljátok meg őket!